Nieuwbouw VVE
Hoe ziet het ontwikkelproces eruit?
De ontwikkelaar maakt een bouwplan en vraagt een vergunning aan bij de gemeente. Zodra de vergunning is verleend en de bouw kan beginnen, zal de ontwikkelaar de appartementen verkopen aan individuele kopers en/of beleggers. Elk appartement wordt eigendom van een koper en valt onder de VvE. De nieuwe eigenaren worden automatisch lid van de VvE.
Wanneer de meeste appartementen zijn verkocht en de oplevering bijna voor de deur staat, organiseert de ontwikkelaar een eerste vergadering met alle eigenaren. Dat heet de opstartvergadering. De VvE wordt dan geactiveerd. En tijdens deze vergadering kiezen de eigenaren een bestuur dat verantwoordelijk is voor het dagelijkse beheer van het gebouw.
Na de oprichting van de VvE gaat deze zelfstandig functioneren en is de VvE verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van het gebouw. De VvE zal regelmatig vergaderen om belangrijke beslissingen te nemen en de voortgang van lopende zaken te bespreken. De kosten voor het beheer en onderhoud worden onder de eigenaren verdeeld via de servicekosten/voorschotbijdragen.
Belangrijke taken van de VvE zijn onder andere het beheer van de gemeenschappelijke ruimtes, het onderhoud van het gebouw en het afsluiten van verzekeringen (zoals de opstalverzekering en de aansprakelijkheidsverzekering). Maar ook het innen van de voorschotbijdragen en het organiseren en houden van algemene ledenvergaderingen. Een VvE kan ervoor kiezen het beheer zelf uit te voeren of dit uit te besteden. Wilt u hier meer informatie over? Bel of mail met JuNova.
Het is verstandig om als eigenaar van een appartement actief betrokken te zijn bij de VvE en de vergaderingen bij te wonen. Zo blijft u op de hoogte van wat er speelt binnen de VvE. En kunt u meebeslissen over belangrijke zaken, zoals het onderhoud van het gebouw en de hoogte van de voorschotbijdragen.