Ede

Kopersinformatie

Nieuwbouw VVE

De ontwikkeling van een nieuwbouw VvE begint met de projectontwikkelaar, die het gebouw ontwerpt en laat bouwen. De projectontwikkelaar is verantwoordelijk voor het opzetten van de VvE en het opstellen van de splitsingsakte. In deze akte zijn de eigendomsverhoudingen en de taken en verantwoordelijkheden van de VvE vastgelegd.

Nieuwbouw VVE

Hoe ziet het ontwikkelproces eruit?

De ontwikkelaar maakt een bouwplan en vraagt een vergunning aan bij de gemeente. Zodra de vergunning is verleend en de bouw kan beginnen, zal de ontwikkelaar de appartementen verkopen aan individuele kopers en/of beleggers. Elk appartement wordt eigendom van een koper en valt onder de VvE. De nieuwe eigenaren worden automatisch lid van de VvE.

Wanneer de meeste appartementen zijn verkocht en de oplevering bijna voor de deur staat, organiseert de ontwikkelaar een eerste vergadering met alle eigenaren. Dat heet de opstartvergadering. De VvE wordt dan geactiveerd. En tijdens deze vergadering kiezen de eigenaren een bestuur dat verantwoordelijk is voor het dagelijkse beheer van het gebouw.

Na de oprichting van de VvE gaat deze zelfstandig functioneren en is de VvE verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van het gebouw. De VvE zal regelmatig vergaderen om belangrijke beslissingen te nemen en de voortgang van lopende zaken te bespreken. De kosten voor het beheer en onderhoud worden onder de eigenaren verdeeld via de servicekosten/voorschotbijdragen.
Belangrijke taken van de VvE zijn onder andere het beheer van de gemeenschappelijke ruimtes, het onderhoud van het gebouw en het afsluiten van verzekeringen (zoals de opstalverzekering en de aansprakelijkheidsverzekering). Maar ook het innen van de voorschotbijdragen en het organiseren en houden van algemene ledenvergaderingen. Een VvE kan ervoor kiezen het beheer zelf uit te voeren of dit uit te besteden. Wilt u hier meer informatie over? Bel of mail met JuNova.

Het is verstandig om als eigenaar van een appartement actief betrokken te zijn bij de VvE en de vergaderingen bij te wonen. Zo blijft u op de hoogte van wat er speelt binnen de VvE. En kunt u meebeslissen over belangrijke zaken, zoals het onderhoud van het gebouw en de hoogte van de voorschotbijdragen.

Welke partijen zijn nog meer betrokken?

Naast de ontwikkelaar zijn er verschillende organisaties en professionals betrokken bij het neerzetten van de juiste basis voor een nieuwe Vereniging van Eigenaars. Een goede samenwerking tussen deze partijen zorgt ervoor dat een VvE na oplevering makkelijk beheerd kan worden. Wat de belangrijkste betrokken partijen zijn in dit proces, leest u hieronder.

  • De ontwikkelaar of het bouwbedrijf heeft een belangrijke rol bij het oprichten van de VvE, het opstellen van de akte van splitsing en is verantwoordelijk voor het opleveren van het gebouw conform de gemaakte afspraken.
  • JuNova adviseert en ondersteunt de projectontwikkelaar. JuNova maakt de vertaalslag van de theorie naar de praktijk, zodat alle afspraken ook praktisch uitvoerbaar zijn (denk aan de VvE-structuur, huishoudelijk reglement, begroting, beheer en onderhoud, voorschotbedragen etc). Maar JuNova is ook sparringpartner als het gaat om bouwbeslissingen in relatie tot de akte van splitsing. En zorgt voor heldere informatie waarmee de makelaar kopers kan informeren.
  • De notaris is verantwoordelijk voor het opstellen van de akte van splitsing en zal ook adviseren over de wettelijke regels en voorschriften die van toepassing zijn op de VvE.
  • De aannemer bouwt het complex. Maar kan gedurende het bouwproces beslissingen nemen die van grote invloed zijn op de praktische bruikbaarheid van het complex (denk aan looproutes, sleutelplannen, bouwtechnische wijzigingen). 
Afstemming en advies dat dit strookt met de akte van splitsing is van groot belang.
  • De makelaar is verantwoordelijk voor de verkoop van de woningen. En voor het transparant informeren van de koper. Zodat deze weet wat hij koopt.
  • De VvE-beheerder biedt ondersteuning bij het bestuurlijk beheer, het administratieve/financiële beheer en bij het technisch beheer.
  • De eigenaren zijn de belangrijkste leden van de VvE. Zij hebben een belangrijke stem in de besluitvorming. Goede communicatie tussen de eigenaren en de andere betrokken partijen is van groot belang.

Kennismaken?

Vul het formulier in

Voor meer informatie, een vrijblijvende kennismaking of een kosteloze offerte kunt u ook mailen naar: nieuwbouwvve@junova.nl of bel ons op 06–12382048